Vynikající slitina

14.12.2014
Citace:
J.F.Curry et al., Achieving Ultralow Wear with Stable Nanocrystalline Metals, Adv. Mater.2018, 30, 1802026, DOI: 10.1002/adma.201802026
Zdroj

Slitinu o nízké hustotě a vysoké pevnosti připravil prof.Carl Koch z North Carolina State University se svými kolegy. Hustota 2.67 g/cm3 je o něco nižší než u hliníku (2,7 g/cm3), nicméně tvrdostí se vyrovná titanovým slitinám. Předčí tím všechny ostatní existující kovové slitiny. Tvoří ji hliník, lithium, hořčík, skandium a titan. Její složení je Al20Li20Mg10Sc20Ti30. Patří k tzv. vysokoentropickým slitinám, které obsahují několik rovnoměrně zastoupených složek. Klasické slitiny tvoří převažující složka s příměsemi. V nové slitině je zajímavá přítomnost lithia, jež je samo tak měkké, že se dá bez problémů krájet tupým nožem. V pevných slitinách ho zpravidla nenacházíme. Nový materiál se připravuje mechanicky v kulových mlýnech z prach jednotlivých složek. Jejímu většímu rozšíření zatím brání vysoká cena skandia, která dosahuje skoro 400 tisíc Kč za kilogram. Kulový mlýn je rotující válec, v němž je materiál semílán údery tvrdých volně uložených koulí.

22.8.2018: Slitina tvořená 90% platiny a 10% zlata má neuvěřitelnou odolnost vůči otěru. Vznikla v americké Sandia National Laboratory a je stokrát odolnější než nejpevnější ocel. Její odolnost je srovnatelná s diamantem nebo safírem. Je pozoruhodné, že sondy ze safíru a nitridu křemičitého, použité k testování nové slitiny, se opotřebovávaly více než zkoumaný materiál. „U mnoha tradičních slitin bylo zvýšení pevnosti dosaženo snížením velikosti krystalků. Extrémní napětí a teplota může způsobit degradaci nebo měknutí mnohých slitin, zvláště při namáhání. Zjistili jsme, že naše slitina platiny a zlato má vynikající mechanickou a tepelnou stabilitu. Mikrostruktura nevykazovala mnoho změn během dlouhodobého cyklického testování otěru,“ popisuje John Curry z výzkumného týmu.

 
Odeslat komentář k článku "Vynikající slitina "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Vynikající slitina " e-mailem

Diskuse/Aktualizace